Usein kysyttyä


1. Mitä hyötyä hieronnasta on?

- Ennaltaehkäisee lihasten kireytymistä ja kiputiloja
- Lisää lihaksiston joustavuutta/elastisuutta
- Kiihdyttää aineenvaihduntaa (parantaa verenkiertoa ja lymfakiertoa)
- Pehmentää mahdollisia arpikudoksia
- Nopeuttaa palautumista fyyisestä suorituksesta sekä edistää vammojen parantumista
- Ennaltaehkäisee rasitusvammojen syntymistä
- Rentouttaa, rauhoittaa ja poistaa stressiä 


2. Milloin hierontaan ei saa tulla? (hieronnan vasta-aiheet eli kontraindikaatiot)

- Humalatila/päihtyneisyys/krapula
- Flunssa, kuume 
- Hemofilia eli verenvuototauti 
- Antibioottikuuri
- Syöpä, sytostaattihoidot 
- Verenluovutus (muutaman päivän varoaika)
- Laskimoveritulppa
- Laskimotukokset tai laskimoiden toiminnan vajauksen seurauksena syntynyt kunnoltaan heikentynyt ihoalue säären alaosassa (tuntomerkkinä ohut iho ja ruskea pigmentoituminen)
- Bakteerien, virusten ja sienten aiheuttamat infektiot, esim. jalkasieni, herpes, syylä (Psoriasis ei tartu, eli se ei ole este)
- Akuutti trauma, esim. palovammat, paleltumat, luumurtumat, nivelsidevammat, revähdykset (paikallinen)
- Tyrä (paikallinen)
- Suonikohjut (paikallinen)
- Sydänvika, sydämen tahdistin (Huom! Hierontaan tulo vaatii aina lääkärin hyväksynnän)
- Paikalliset tulehdukset elimistössä, esim. jänne- ja lihastulehdukset (oireina kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu)
- Hoitamattomat sairaudet, esim. diabetes, verenpainetauti ja sepelvaltimotauti
- Aktiivinen tulehdusvaiheessa oleva nivel- tai lihasreuma


3. Onko hieronta turvallista raskausaikana?

- Kyllä, raskaana ollessa on turvallista käydä hieronnassa. Hieronta helpottaa raskauden aiheuttamia liitoskipuja, hermosärkyjä, lihaskireyksiä ja turvotuksia. Samalla se ihanasti rentouttaa. Odottava äiti hierotaan kylkimakuulla - itselläni on käytössä erikoistyynyt, jotka varmistavat tuetun ja turvallisen kylkimakuuasennon, jossa asiakas voi rentoutua täysin. 
- Aromahierontaa ja kuumakivihierontaa ei suositella raskaanaoleville. 
- Jos sinulla on ollut veristä vuotoa, ennenaikaisia supistuksia tai kipuja vatsan alueella, otathan lääkäriisi yhteyttä. Mikäli raskautesi on ollut tarkemmassa seurannassa, kysythän lääkäriltäsi lausunnon hierontaan liittyen.


4. Voinko tulla hierojalle lääkärin kirjoittamalla lähetteellä?

- KELA ei korvaa yksityisen koulutetun hierojan palveluita, valitettavasti. Sinun tulee hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle, tai hierojalle, joka työskentelee fysioterapiapalveluita tarjoavassa yrityksessä. 


5. Miksi hieronnan jälkeen pyörryttää, väsyttää tai on raukea olo?

- Hieronnan aikana kehomme erittää mielihyvää tuottavia ja kipua lievittäviä hormoneja, muun muassa endorfiinia ja serotoniinia. Lisäksi verenpaine laskee, stressi lievittyy ja mieli rauhoittuu. Nämä tekijät vaikuttavat hieronnan jälkeiseen olotilaan, mutta kokemus on aina yksilöllinen. 


6. Miksi hieronnan jälkeen kannattaa juoda vettä?

- Hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa. Toisin sanoen: imunestekierto ja verenkierto vilkastuvat. Tästä johtuen saatat kokea lisääntynyttä virtsaamisen tunnetta tai janoa. Nesteen avulla lihaksissa olevat kuona-aineet saadaan huuhdeltua munuaisiin, joista ne poistuvat luonnollista tietä ulos, virtsan kautta. Tärkeää on tasata nestetasapaino hieronnan jälkeen. Veden juominen voi myös ehkäistä huimauksen tunnetta ja päänsärkyä.


7. Kävin eilen hieronnassa ja nyt hierotut alueet ovat kosketusarat. Mistä tämä johtuu?

- Hieronta on lihaksille rasitus, kuten on liikuntakin. Hieronnasta syntyvä paine voi aiheuttaa lihakseen pieniä mikrorepeämiä, joista arkuus johtuu. Samoja repeämiä syntyy myös liikunnassa. Tilanne on normaali, eikä johdu hoitovirheestä. Arkuus helpottaa useimmiten 1-2 vuorokauden jälkeen hieronnasta. Tämä kokemus on täysin yksilöllinen eikä esiinny kaikilla.


8. Saako hieronnan jälkeen käydä saunassa tai urheilla?

- Hieronnan jälkeen saa käydä saunassa samana päivänä. Tärkeää on huolehtia nesteytyksestä.
- Liikuntasuoritukset kannattaa jättää seuraavalle päivälle. Hieronnan jälkeen lihakset ja hermo-lihasjärjestelmä ovat rentoutuneet, eikä niitä kannata rasittaa heti (hyödyt + - 0 ). Poikkeuksena ovat urheilijat, joille voidaan tehdä tarkoituksella urheilusuoritukseen valmistava hieronta. 


9. Sattuuko Voice Well®-hoito? (tarkemmin: purentalihasten käsittely suun sisältä)

- Voice Well®-hoito on erittäin rauhallinen ja rauhoittava hoito, jossa asiakkaan tuntemuksia kuunnellaan tarkkaan ja hoitaja on koko ajan ajantasalla siitä, miltä asiakkaasta tuntuu. Se on yhteistyötä asiakkaan ja hoitajan välillä, kuten muutkin hieronnat. Hoidon tarkoituksena siis ei ole kivun tuottaminen, eikä hoidon tehokkuutta mitata kivun kokemisen/tuottamisen määrällä. Toki suun sisältä löytyy usein erittäin kipeitä kohtia, koska lihakset ovat kireinä eikä niitä monestikaan ole koskaan aikaisemmin hierottu - tavoitteena on niiden vapauttaminen otteilla ja voimakkuudella, jotka ovat miellyttävät asiakkaalle. 


bonus 10. Käyvätkö hierojat hierottavana? 

- Haha, kyllä vain! Me hierojat tarvitsemme hierontaa ja ylipäätään kehonhuoltoa yhtälailla kuin muutkin.